Det frie markedet eksisterer ikke

Dette er den første bloggposten her, mon tro om dette opplegget virker?

Oversettelsen av Ha-Joon Changs fabelaktige bok 23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen er endelig kommet ut!

Jeg har oversatt boken, og i anledning utgivelsen har jeg skrevet om to av mytene Chang avslører i boken: Det frie markedet eksisterer ikke og Kunnskapsbløffen.

Chang Ha Joon 23 ting forside

Forlaget beskriver utmerket hva boken går ut på: «23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen avslører hvordan frimarkedsideologien som har styrt verden siden 1980-­tallet, bygger på høyst tvilsomme antakelser om hvordan øko­nomien, samfunnet og mennesket fungerer. I rake motsetning til det frimarkeds­entusiastene påstår, hevder denne boken at den markeds­liberale ­politikken fører til tregere vekst, økende ulikhet og mer ustabilitet i verden. Men selv om Ha-Joon Chang her viser seg som en av kapitalismens skarpeste kritikere, er han ingen anti­-kapitalist. Det er likevel på høy tid at vi gir slipp på feilslåtte prinsipper og vedtatte sannheter om kapitalismen, og innser at alle økonomiske valg er politiske valg. Det vi trenger, «er intet mindre enn en helt ny visjon for hvordan vi skal organisere økonomien og samfunnet».»

Boken er et ypperlig korrektiv til mainstreamøkonomiens virkelighetsfjerne regneøvelser. Som Tore Linné Eriksen skriver i sin anmeldelse av boken i Klassekampen (08.05.17): «Boka er spekket med historiske eksempler og sinnrike analyser av den virkelige verden utafor lærebøkenes modeller. (…) Hensikten med myteknusingen er å skape en mer velfungerende og snillere kapitalisme, i tillegg til å vise behovet for et økonomifag som byr på mer allsidige perspektiver.»

Chang er en fremtredende utviklingsøkonom, underviser i samfunnsøkonomi ved Cambridge University og er en viktig støttespiller for Rethinking Economics.

 

 

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s